Voelen de jeugdige nieuwkomers zich Thuis in Dalfsen? 

“Thuis in Dalfsen”, zo luidt de titel van het plan van aanpak van de gemeente Dalfsen voor de integratie van nieuwkomers. Wat kunnen de gemeente Dalfsen, organisaties en inwoners doen om nieuwkomers zich zo snel mogelijk thuis te laten voelen? En wat kunnen nieuwkomers zelf doen om zich snel thuis te voelen?

 

Wat de Participatieraad in elk geval belangrijk vindt is om mét deze mensen te praten en niet óver hen.

 

In de gemeente Dalfsen is het aandeel van jonge gezinnen in de toestroom van vergunninghouders relatief groot. Dit betekent dat er zich onder de nieuwkomers veel kinderen bevinden. Kinderen die soms getraumatiseerd zijn en wellicht de taal nog niet goed spreken.

Voelen zij zich tot nu toe thuis in Dalfsen? Hoe verloopt hun integratie tot nu toe? Hebben zij een netwerk waar zij op terug kunnen vallen? Welke rol speelt de school in dat proces? Dit zijn vragen waarover de Participatieraad in gesprek gaat met deze (jeugdige) nieuwkomers.

 

Vanaf mei 2017 loopt Ghassan Alhariri een taalstage bij de Participatieraad. Hij is met zijn gezin gevlucht uit Syrië en woont sinds 2014 in Nieuwleusen. Hij zet zich in om mee te doen en mee te komen in onze gemeenschap. Ondanks dat we soms zoeken naar de juiste woorden en elkaar niet altijd begrijpen hebben we er alle vertrouwen in dat hij een geweldige schakel kan zijn tussen de ‘allochtone en autochtone’ Nederlanders.

 

Mocht u mee willen praten over dit onderwerp neem dan contact met ons op via info@participatieraaddalfsen.nl

Rianne Zwep

Werkgroep Jeugd

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *