Verdiende erkenning en waardering voor alle mantelzorgers

Verdiende erkenning en waardering voor alle mantelzorgers

Gemeente Dalfsen waardeert inzet van de mantelzorgers met de ‘Mantelzorgwaardering 2017’

 

De gemeente Dalfsen is blij met de inwoners die zich als (jonge) mantelzorger actief inzetten voor bijvoorbeeld familieleden, vrienden en buren en daarmee dus ook voor de samenleving. Daarom deelt de gemeente ook dit jaar weer een Mantelzorgwaardering uit. De gemeenteraad heeft besloten dat de waardering, net als vorig jaar, wordt uitgedrukt in de vorm van een lokale ondernemersbon of een VVV Cadeaukaart. Bent u mantelzorger of krijgt u ondersteuning van een mantelzorger? Vanaf  1 december 2017 kunnen mantelzorgers zichzelf aanmelden. Ook kunnen mantelzorgers aangemeld worden voor de Mantelzorgwaardering 2017.

 

Definitie mantelzorg

De gemeente Dalfsen vindt belangrijk dat zowel jonge als oudere mantelzorgers zich aangesproken voelen, maar wanneer is iemand mantelzorger en komt men in aanmerking voor een waardering? Wethouder Jan Uitslag: “Mantelzorg is een moeilijk begrip met veel verschillende uitleggen. We hebben er voor gekozen om aan te sluiten bij de invulling die de landelijke vereniging Mezzo hanteert. En bij twijfel, gewoon even bellen met het mantelzorgteam Dalfsen.” De definitie van Mezzo die de gemeente hanteert: mantelzorg is de zorg die wordt gegeven aan een hulpbehoevende door iemand uit zijn directe omgeving, die de gebruikelijke zorg overstijgt, direct voortkomt uit een bestaande sociale relatie en die niet vanuit een hulpverlenend beroep gegeven wordt. Daarbij hebben enkele woorden wat extra uitleg nodig:

  • Hulpbehoevend = iemand die hulp nodig heeft en daarvoor afhankelijk van u is.
  • Gebruikelijke zorg = bijvoorbeeld de buurvrouw een keer helpen met de boodschappen.
  • Bestaande sociale relatie = iemand die u al een lange tijd kent.

 

Aanmelden kan tot 1 maart 2018

Bent u een mantelzorger? Of krijgt u ondersteuning van een mantelzorger? Meld uzelf, of deze persoon, aan voor de Mantelzorgwaardering 2017. Dit kan via het digitale contactformulier op www.dalfsen.nl/mantelzorgwaardering. Aanmeldingen die tussen 1 december 2017 en 1 maart 2018 zijn ontvangen, worden in behandeling genomen.

 

Persoonlijk bedanken

Uiterlijk in april ontvangt u de mantelzorgwaardering in de door u gekozen vorm. U kunt kiezen uit een VVV Cadeaukaart of een ondernemersbon. De gemeente vindt het fijn om mantelzorgers persoonlijk te bedanken. Daarom kan er ook dit jaar voor gekozen worden om de mantelzorgwaardering op te halen in de kernen Lemelerveld, Nieuwleusen en Dalfsen. Als men voor deze optie kiest, ontvangen ze begin maart informatie over de plaats en het tijdstip.

 

Mantelzorg is best zwaar
De gemeente merkt dat mantelzorgers zich soms zoveel inzetten voor hun naaste, dat zorg wel erg zwaar wordt. Daarom is het goed om als mantelzorger aan de bel te trekken als de mantelzorgtaken op lange termijn niet vol te houden zijn. Er zijn in de gemeente Dalfsen ondersteuningsmogelijkheden. Zo kan men terecht bij het mantelzorgteam Dalfsen (telefoonnummer 0572 372 882). Overbelasting komt steeds meer voor, waardoor mantelzorgers uiteindelijk ook cliënten/zorgvragers worden. Dat moet worden voorkomen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *