Statushouders: niet over hen spreken, maar mét ze praten!

Zaterdagmorgen 9 juli. Ik vertrek naar De Schakel in Nieuwleusen waar ik onder leiding van SMON-welzijn, een consulent jeugd van de gemeente en een collega-vrijwilliger een aantal statushouders ga ontmoeten. Als lid van de Participatieraad wil ik mijn licht eens bij hen opsteken. Naar hen luisteren hoe het hen hier gaat. Het woord inburgeren hoor ik vaak. Voelen ze zich hier (al) thuis? Hebben ze wel van Wilders gehoord? Wat kunnen wij van hen leren?
Zo maar een paar vragen die mij tijdens de autorit naar Nieuwleusen te binnen schieten. De Participatieraad adviseert de gemeente over allerlei thema’s in het sociale domein. Van jeugd, ouderen, mensen zonder werk en ook de statushouders, de groep nieuwe inwoners van Dalfsen!
We maken met elkaar kennis. Een jonge man uit het zuiden van Syrië, hotelmanager, woont al twee jaar in Nieuwleusen met zijn gezin. Hij heeft zich verdiept in de geschiedenis van Nederland en weet dus van WO II. Hij begrijpt het Nederlands redelijk maar we communiceren vooral in het Engels. Zijn motto is: ‘je moet zelf in contact gaan met de mensen van hier en begrip tonen voor elkaar”.
Dan een jonge vrouw uit Aleppo, zij woont met haar gezin in Lemelerveld. Haar ouders wonen nog in Aleppo. Ja, er is de angst en zorg voor hen. Maar ze zegt: “We moeten als gezin het leven nu hier maken”. Ze is sterk gefocust op het leren van de Nederlandse taal en we complimenteren haar met haar goede taalvaardigheid. Ze wil later een opleiding volgen.
Tot slot een jonge vrouw uit Somalië. Ze woont met haar drie kinderen in Nieuwleusen. Ze is blij met alle hulp die zij ontvangt van de gemeenschap en buurt: samen boodschappen doen, een taalmaatje van Vluchtelingenwerk, de school in Zwolle. Ze is een echte doorzetter en wil straks verder studeren. Ook zij blikt niet terug maar kijkt vooruit: haar toekomst is immers hier.
Het gesprek gaat verder over hun inburgering en wat er (nog) beter kan. Zomaar wat tips: “Plaats niet alle vluchtelingen in een zelfde vakje, want we zijn net zo verschillend als jullie. Taal is de basis van communicatie, besteed daar als gemeente nog meer tijd aan. Werkervaring, stage of dagbesteding tijdens inburgering is enorm belangrijk om de taal actief te leren spreken en je te durven uiten. Ook willen wij ons inzetten om de culturele verschillen (die er zijn) te helpen overbruggen of begrijpen”.
Het gesprek gaat van de hak op de tak, zoals dat gaat als je in elkaar geïnteresseerd bent. We communiceren afwisselend in het Nederlands, Engels en zij onderling in het Arabisch en ook af toe met handen en voeten. De ontmoeting van zaterdag was een eerste stap op weg naar meer contact met elkaar. Naar meer samenwerking en integratie over en weer in de verschillende kernen van Dalfsen. Met hen praten levert na één gesprekje al zoveel op! En met deze tips kan de Participatieraad de gemeente adviseren voor het maken van goed beleid om ook de nieuwe groep Statushouders de komende tijd een goed thuis te bieden in Dalfsen.
Namens de Participatieraad Dalfsen, Xanter Wilhelm, voorzitter

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *