Dalfsen heeft veel bruggenbouwers!

Eén jaar geleden schreef ik over mijn gesprek met drie statushouders (nieuwkomers) in Nieuwleusen met als doel om niet over ze te spreken maar vooral mét ze. Dat is ook onze opdracht als Participatieraad: signalen uit de samenleving ophalen en die vertalen in een advies naar de gemeente Dalfsen. En dat doe je door met inwoners in gesprek te gaan en te luisteren naar hun verhalen.

Sinds de zomer van 2016 is er op het gebied van integratie en nieuwkomers in Dalfsen veel gebeurd. Er is gesproken met inwoners,  statushouders, vrijwilligers en medewerkers die professioneel betrokken zijn bij de integratie. Dat heeft geleid tot een plan van aanpak ‘Thuis in Dalfsen’ waarin de ambities verwoord zijn om het met elkaar samenleven in onze gemeente fijn te laten worden en zijn. Uitgaan van talenten van onze nieuwkomers helpt daarbij evenals hen zelf betrekken bij hun integratie. En deze tips werden gewoon geoogst door met mensen zelf te praten.

Als Participatieraad wilden we ook invulling geven aan integratie. Ghassan Alhariri uit Syrie en nu drie jaar in Nieuwleusen heeft bij ons een taalstage gelopen. Om zijn spreektaal te verbeteren, zijn netwerk uit te breiden en een opstapje te zijn voor een echte baan. Inderdaad, hij was één van de deelnemers bij dat zaterdagmorgengesprek in 2016. En sinds een maand is hij nu als bruggenbouwer actief onder de vleugels van Saam Welzijn om letterlijk een brug te zijn tussen de nieuwkomers en de mensen van hier. Zijn motto is: ‘je moet zelf in contact gaan met de mensen van hier en begrip tonen voor elkaar”. En met zijn inbreng wordt de Participatieraad weer gevoed om de gemeente te kunnen adviseren over de integratie van nieuwkomers.

Ghassan is maar één voorbeeld van zo’n bruggenbouwer, maar in Dalfsen zijn heel veel bruggenbouwers. Zij doen allemaal hun best alle inwoners mee te laten participeren op een wijze die bij ieders talent past. Of het nu gaat om nieuwkomers of ‘echte’ Dalfsenaren, mantelzorgers en vrijwilligers of mensen die zorg/ondersteuning ontvangen en ouderen of jongeren. Wij gaan actief op zoek naar die bruggenbouwers maar u kunt ons ook vinden op de nieuwe website: www.participatieraaddalfsen.nl.

Xanter Wilhelm, voorzitter Participatieraad Dalfsen

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *