15 april In gesprek met het Agnieten College

Participatieraad Dalfsen op bezoek bij het Agnieten College in Nieuwleusen.

Inleiding
Op maandag 15 april 2019 vertelde Tineke Meijerink, directeur van deze locatie van het Agnieten College, dat de school letterlijk midden in de samenleving staat. De locatie van het Agnieten college is verbonden met het Kulturhus de Spil in Nieuwleusen. Niet alleen de 225 leerlingen gaan hier dagelijks naar school maar ook andere jongeren en volwassenen (onder andere: Saam Welzijn, Bibliotheek, Interakt Contour) maken gebruik van dit mooie complex. Zo is er, net als in het echte leven, uitwisseling tussen de leerlingen van de school en de andere mensen die de Spil bezoeken. Dit is echt een meerwaarde van de school!

Het Agnieten college is een Christelijke kleinschalige en persoonlijke school die aan het groeien is. Op dit moment zitten 225 leerlingen op de school en volgend jaar 250. Alle docenten kennen de jongeren en daardoor zijn er ook korte lijntjes met de ouders.
Veel jongeren moeten na het tweede jaar verkassen naar een andere school om daar hun onderwijs te vervolgen in de bovenbouw. De kinderen staan na twee jaar steviger in hun schoenen en hebben meer zelfvertrouwen en dat helpt om de laatste jaren af te maken op een wat grotere school in Zwolle of Ommen.

Zorg en onderwijs
De school besteedt veel aandacht aan zorgleerlingen en daarin werkt de school goed samen met de gemeente en de jongerenwerkers van Saam Welzijn. De problematiek van bijvoorbeeld echtscheidingen gaat niet aan de school voorbij. Dit kan een extra belasting voor de leerlingen betekenen en de school probeert rekening te houden met deze leerlingen en hen waar kan praktisch te ondersteunen. Het blijkt dat voor leerlingen die specialistische zorg of begeleiding nodig hebben vaak een lange wachtlijst is. Het kan voorkomen dat hulp zo laat wordt ingezet dat een leerling bijvoorbeeld zijn examen niet kan afmaken. De school vraagt de Participatieraad hier aandacht voor te hebben in haar advies aan de gemeente.

Tot slot
De school geeft de Participatieraad mee om de jeugd zoveel mogelijk te betrekken bij gemeentelijke ontwikkelingen op hun niveau. Op deze manier geef je de jongeren het gevoel gehoord en gezien te worden en zo kan de gemeente haar jeugdbeleid beter afstemmen op wat er speelt onder de jongeren.

2 mei 2019
Participatieraad Dalfsen
Xanter Wilhelm, voorzitter

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *